Trochleoplasty operationen har til hensigt at uddybe furen til knæskallen, som ikke er dyb nok. Patienter som har oplevet at knæskallen flere gange går ad led (subluxationer/dislokationer af knæskallen), kan havde glæde af denne operation. Især hvis man allerede har fået en MPFL (medial patella femoral ligament) rekonstruktion, som har til hensigt at stabilisere knæskallen og trods operation stadig oplever at knæskallen går ad led.

Princippet ved trochleoplasty er, at man løsner brusken i furen, fjerner den knogle som er for meget og sætter brusken tilbage på plads i den nu uddybede fure (trochlea). Lars Blønd overlæge på Teres Parken Privat Hospital og Køge Hospital, er en af de få kirurger i verden som udføre denne operation artroskopisk (kikkerteknik). Denne operation er at foretrække da den er væsentlig mere skånsom for knæet, giver færre smerter, mindre ar og hurtigere rehabilitering, sammenlignet med hvis man udfører operationen med åben kirurgi.

Genoptræning hos ProAlign

Hos ProAlign har vi i 8 år arbejdet tæt sammen med Lars Blønd og har haft stor erfaring med genoptræning af patienter med løs knæskal og patienter som har gennemgået artroskopisk trochleoplasty.
Genoptræningen efter artroskopisk trochleoplasty kan være udfordrende da patienterne ofte har været igennem flere operationer og haft mangle store traumer til knæet.

Vi bruger ofte en kombination af manuel behandling, øvelsesterapi, funktionel elektroterapi (NMES) samt AlterG Anti-Gravity Treadmill for at optimere genoptræningen.

Dorte Nielsen har været med til at lave den første genoptræningsprotokol for trochleoplasty.

Download genoptræningsprotokol