Olympisk vægtløftning består af to discipliner – træk og stød. Til konkurrencer er målet at løfte så tungt som muligt. Sporten er teknisk svær og eksplosiv og kræver styrke og smidighed i hele kroppen. Grundet sportens gentagne repetitioner under træning (herunder front squat, back squat, træk og stød og variationer af disse) og de mange tekniske elementer i sporten ses både akutte skader og overbelastningsskader.

Interessen for vægtløftning er steget de seneste par år. Dette skyldes både fremgang i vægtløftning som selvstændig sport, men også som sekundær sport og træningsmetode i fx CrossFit og atletik.

De akutte skader opstår blandt andet ved tunge løft, hvor teknikken ikke er optimal.

Overbelastningsskader i vægtløftning skyldes oftest for hurtig stigning i træningsmængde, dårlig teknik og manglende smidighed i forskellige led.

Typiske Skader
  • Håndledsproblematikker: Overbelastning grundet biomekaniske faktorer
  •  Albueproblematikker: Akutte skader på inderst ledbånd af albuen typisk ved træk
  • Overbelastning af skulderen: Internal impingement, rotatorcuff-problematik og labrumskader
  • Knæproblematikker: Smerte under knæskallen, smerte på ydersiden af knæskallen
  • Lændeproblematikker

Kilde:

  • Brukner & Kahn (2017): ”Clinical Sports Medicine, 5th edition”
  • Aasa et al (2016): Injuries among weightlifters and powerlifters: A systematic review.
Team ProAlign

Genoptræning og behandling af vægtløftningsskader kan tage op til måneder afhængig af problematikken. Dog ses det, at jo tidligere man tilses, des hurtigere kan skaden afhjælpes.

Hos ProAlign har vi flere behandlere med erfaring indenfor vægtløftning. Vi arbejder målrettet med en grundig undersøgelse og skræddersyr et individuelt forebyggelses- eller genoptræningsforløb, der sikrer, at du hurtigt og styrket vender tilbage til vægtstængerne. Et forløb hos ProAlign har fokus på træningsvejledning, udholdenhed, muskelopbygning, vedligeholdelse af stabilitet og styrke i muskelcoresættet samt balance- og stabilitetstræning.