Søg

Sportstape & kinesiotape

Sportstape

Sportstape bruges til at støtte og aflaste beskadigede led, så du kan komme hurtigere tilbage til din sport og dit aktive liv. I sportens verden er sportstapening efterhånden blevet en del af dagligdagen. Det vigtigste ved brugen af tape er, at man anvender en god kvalitet og mestrer tapeteknikkerne for at kunne optimere funktionen af tapen.

Hvornår bruges sportstape?

Formålet med sportstape er at aflaste det underliggende væv og beskadigede ledkapsler samt øge balancen og koordinationen. Ved ledbåndsskader fungerer tapen som støtte til leddet og fremmer helingen af det skadede væv. Når tapen bruges rigtigt kan leddet bevæges naturligt, og samtidig nedsættes risikoen for, at leddet kommer ud i yderstillinger, hvilket hindrer yderligere stress på det helende væv.

En normal ledkapsel indeholder små nerveceller, som sender signaler op gennem nervesystemet, der bidrager til styringen af leddet.

Når ledbånd eller ledkapsel ødelægges, forsvinder mange af disse signaler. Det er derfor vigtigt, at tapen lægges rigtigt og støtter præcis det væv, som er beskadiget. Dette er med til at kompensere for de signaler, som er nedsat på grund af skaden.

Ved korrekt brug af sportstapening har udøveren/patienten mulighed for hurtigere at returnere til sin sport eller sit arbejde.

Videnskabelig evidens

Efterhånden er der rigtig mange gode studier, som dokumenterer effekten af sportstape, pre-wrap, adhesive spray og heel-lace pads, som er en del af de fleste tape-teknikker.

Akutte skader

Der bør ikke anvendes uelastisk sportstape umiddelbart efter en akut opstået skade, med mindre det lægges på af en læge eller andre med professionel erfaring på området. Ved brug af sportstape eller anden uelastisk forbinding på områder med hævelser og blødninger kan der opstå alvorlige cirkulationsforstyrrelser, og tapen kan gnave sig ind i huden og give sår.

ÅBNE SÅR

Hvis huden er beskadiget, skal den enten hele først eller, hvis det er et mindre sår, afdækkes før brug af sportstape. Det anbefales, at der bruges pre-wrap og aldrig tapes direkte på huden.

Kinesiotape

Hvad er kinesiotape?

Kinesiotape er udviklet af den japanske kiropraktor og kinesiolog, Dr. Kenso Kase, i 1973. Kases mål var at udnytte kroppens naturlige helingsprocesser 24 timer i døgnet. Virkningen af kinesiotape er ikke videnskabeligt dokumenteret, men erfaringen viser, at behandlingen understøtter bevægeligheden og cirkulation i vævet.

4 EGENSKABER VED KINESIOTAPE

  • Korrigerer muskelfunktionen: Tapen nedsætter muskelspændinger, øger restitutionen og nedsætter muskeltræthed og kramper
  • Forbedrer blod- og lymfecirkulationen: Tapen hjælper kroppen med at fjerne affaldsstoffer, væske og blødninger ved at bevæge musklerne
  • Reducerer smerter
  • Tapen kan hjæpe med at korrigere leddet og herved genskabe den normale funktion