Søg

Formthotics såler

Formthotics

Formthotics såler er individuelt tilpassede indlægningssåler, som giver fødderne deres naturlige kurver tilbage ved at støtte dem på samme måde som f.eks. vådt sand. Det øverste lag af Formthotics er kurvet og bølget (som den naturlige og sunde fod), og underlaget er fladt (som sko).

Sålen i massefremstillet fodtøj er i reglen flad og følger ikke fodens facon. I modsætning hertil udfylder Formthotics hulrummene mellem fod og sål, så de passer perfekt sammen. Den personligt tilpassede sål mindsker risikoen for skader, og man opnår korrekt fodstilling.

Med formthotics såler opnår man

 • Kontrol/opretning af øget pronation (for stor indaddrejning)
 • Støtte af foden ved øget supination (for stor udaddrejning)
 • God svangstøtte
 • Minimalt skrid af foden i skoen
 • Optimal stødabsorbering
 • Øget komfort
 • Mindre træthed i fod, læg og muskler
 • Mulighed for hurtigere genoptræning efter skader

 

Formthotics bruges med succes til behandling af problemer med fødder og ben som f.eks. skinnebenssmerter (“shin splints”), sovende fødder eller snurren i fødderne ved cykling, hæl-, knæ- og hoftesmerter og akillesseneproblemer.

 

Smerter i fødder, knæ, hofte og lænd kan alle skyldes en forkert fodstilling eller dårlig underlag (herunder sko). Fødder og dens underlag holder hele kroppen oprejst og små ændringer i noget så simpelt som indlæg kan ændre smerter, der som udgangspunkt ikke har knytning til fødderne. Kinetic chain er et princip som bygger på alt leddene i kroppen hænger sammen og er afhængige af hinanden. Har fødder ikke den rette støtte, så de måske falder indad (pronation), vil det have påvirkning på knæene som kaldes geni valgum, også kaldet kalveknæ. Dette kan påvirke hoften og lænden. Dermed er et problem i lænden linket til pronation af foden, som kan hjælpes med formthotics.

Biomekaniske smerter er smerter som relatere til til kroppens bevægelse smerter og kan mærkes i et eller flere af de overnævnte regioner. Dermed ikke sagt, at smerterne ikke kan skyldes en anden skade, derfor er det en god idé at blive set af en fysioterapeut først, hvor man snakker om muligheden for såler. Tit og ofte kan skavankerne ikke kun løses af såler, men skal understøttes af øvelser og behandling.

Der er mange typer af skader både akutte og kroniske, som kan hjælpes med såler. Det skal dog understreges, at mange af disse skader skal forbi en fysioterapeut, inden sålerne laves. Herunder er en liste over nogle af de mest almindelige problemer i fod og underben, hvor formthotics såler kan hjælpe og give mere komfort:

 • Knæ smerter: Både smerter relateret til ligamenterne i knæet og patella (knæskallen) stammer typisk fra dårlig fodstilling, oftest øget pronation. Foamthotics kan gå ind og assistere her, som og vil putte mindre press på bl.a. MCL (de midterste ledbånd i knæet)
 • Hæl smerter (herunder plantar faciitis og hælspore): En bedre støtte og styring af foden lindre smerter i hælen
 • Fladfodet eller pes planus: Når foamthotics varmes op, formes de efter foden, så strukturerne under foden er bedst muligt støttet
 • Gigt: Gigt er en meget almindelig sygdom hos mange og inflammationen i leddene kan give smerte, hævelse og stivhed. Formthotics giver en god og tit nødvendig støtte, så leddene i foden ikke stresses og der sker skader.
 • Shin splints (MTSS) eller skinnebenssmerter: Det er en inflammation af de muskler, sener og knoglevæv, der er omkring skinnebennet/tibia. Der er smerte på indre side af tibia og ses oftes i forbindelse med for hurtigt optrapning af aktivitet eller dårligt fodtøj. Da en af det store årsager til denne sygdom er dårligt fodtøj, er formthotics essentielt for at komme videre. Desværre er sålen ikke nok, hvis man har shin splints, så her er det vigtigt, at du lige kommer forbi en af vores fysioterapeuter for en fremtidig plan.

Det er vigtigt at huske, at såler er en god måde at forberede skader på. Man behøver ikke være skadet for at få lavet såler. Øget pronation eller dårlig støtte, kan være et led i en række af ting, som gør, at du bliver skadet. Den rette støtte og komfort er meget vigtig for foden, så hvis du tænker at dette kunne være dig, så tøv ikke med ar booke en tid eller ring. Vores åbningstider står længere nede eller på forsiden.

Formthotics varmes op og dernæst tilpasses og formes efter patientens særlige fodform. Efterhånden som patientens problemer forsvinder, kan det være nødvendigt at gendanne eller ændre Formthotics, så de passer til patientens øgede aktivitetsniveau. Det er vigtigt, at man medbringer de sko, man skal bruge sålen i. Dyrker man sport, så medbring dine fodboldsko eller dansesko, som bruges under træning og kamp/turnering. Formthotics såler formes ikke kun til foden, men også til skoen for mest mulig komfort. Dette betyder selvfølgelig ikke, at sålen ikke kan overføres til andre sko, men bruges skoene meget, så er det bedst at have sålen i samme sko.

Formthotics holder i minimum 12 måneder, selv hvis de bruges hver dag, og dermed tit holder længere end de sko, man har sålerne i. Hvis der er brug for ændringer pga. skoskifte, så kan det meget let gøres med en ny opvarmning af formthotics.

Der kan bookes tid til såler ved alle ansatte hos team ProAlign, så har du brug for såler, så book på linket oppe til venstre. Vores åbningstider er mandag til torsdag fra 7-19, fredag fra 7-17 og lørdag fra 9-16. Hvis du har nogle spørgsmål, er du altid velkommen til at tage kontakt til os enten via mail eller tlf. 26677505

Pris for formthotics

 • 1 par: 700 kr
 • 2 par: 1000 kr
 • Ændring eller tilretning af Formthotics: 100 kr

Sålerne sættes i skoen

formthotics såler sætter i skoen

Sålerne varmes op

formthotics såler varmes op på varmemaskinen

Forfoden presses til

formthotics såler presses til på anklen

Hælen justeres til

Formthotics sålerne presses til af en sportsfysioterapeut

Let squat

Der squattes let så formthotics sålerne passes til